Cada any respirem Cada any respirem 292kg d'aire contaminat kg d’aire contaminat

292 kg de PM10

Què és el NO2?

Què és el PM10?

Riscos per a la salut

Calcula el teu grau de contaminació

Utilitza la calculadora per conèixer quin és el teu grau de contaminació
i obtenir rutes alternatives que et permetin disminuir-la.

CALCULAR

Dades per reflexionar

1
Icona moto

130.000 MOTOS CIRCULAN CADA
DÍA ALS ACCESSOS A BARCELONA

Icona casc

EN MOTO ES MULTIPLICA PER 5
EL RISC D'ACCIDENT RESPECTE
A CIRCULAR AMB COTXE

Icona fulles

LES MOTOS AMB ETIQUETA
EMETEN 15 VEGADES MENYS PM
QUE LES SENSE ETIQUETA

CALDRIEN 5 TRAMVIES
PER MOURE 1.000 PERSONES

icona bus

CALDRIEN 8 AUTOBUSOS
PER MOURE 1.000 PERSONES

EL 34% DELS DESPLAÇAMENTS
QUE FEM AL DIA SÓN PER FEINA

Icona cotxe

D'AQUESTS DESPLAÇAMENTS,
UN 49% SÓN EN COTXE

caixa vermella amb somriure

EL 59,7% DELS DESPLAÇAMENTS
PER OCI I ES FAN A PEU O EN BICICLETA

7,6 MILIONS DE DESPLAÇAMENTS A PEU
AL DIA A L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

icona bus

870.000 DESPLAÇAMENTS AL DIA
EN BUS A L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

icona moto

490.000 DESPLAÇAMENTS AL DIA
EN MOTO A L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

icona bici

150.000 DESPLAÇAMENTS AL DIA
EN BICI A L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

Casos d’estudi La mobilitat en altres ciutats

Banner senyals tràfic

A Alemanya es dóna un intens debat sobre el desplegament de restriccions més severes sobre els vehicles dièsel. Hamburg ha posat en marxa una restricció sobre aquests vehicles en dos carrers perimetrals del Barri Altona-Nord. Es preveuen exempcions per a veïns, mercaderies, ambulàncies, camions de recollida de residus i taxis.

Mapa ciutat Amsterdam

El gener passat, Amsterdam va ampliar la ZBE per a ciclomotors, taxis i autobusos turístics. Els primers a tenir una ZBE van ser els camions >3,5t el 2008. La ZBE té un sistema de control amb càmeres amb lectura de matrícules

chica_bicicleta

FONT: PLAYGROUND

La ciutat de Milà, el principal motor econòmic d’Itàlia, s’està plantejant pagar els seus ciutadans perquè utilitzin la bici per anar a la feina. El Govern està buscant solucions de mobilitat sostenible des que Milà i altres ciutats italianes es van veure afectades el desembre de 2016 per uns nivells de contaminació preocupants.

miami

The Underline és un projecte que s’està gestant a la ciutat de Miami per aprofitar els més de 40 quilòmetres d’infraestructura de metro elevada. A sota es pretén construir-hi un llarg carril bici i vies per a vianants per tal de propiciar la mobilitat sostenible. A més, per promoure la iniciativa s’organitzen bicicletades populars i debats per trobar la millor manera d’aprofitar l’espai.

paris

FONT: PARIS

La capital francesa està disposada a intervenir en set llocs icònics de la ciutat, situats en sectors molt transitats per automòbils, amb l’objectiu de redistribuir l’espai viari disponible i assignar-ne un 50% als vianants i ciclistes. Els set punts que es remodelaran són les places de la Bastille, Gambetta, Italie, Nation et Pantheón, i l’entorn de l’estació de metro Place des Fêtes i de l’església de la Madeleine.

amsterdam

Als Països Baixos s’ha construït la primera carretera solar del món: un carril bici pavimentat amb panells fotovoltaics. Després de sis mesos d’assaig, els enginyers diuen que el sistema està funcionant fins i tot millor del que s’esperava. El carril bici de prova, de 70 m, genera 3.000 kWh, l’electricitat suficient per alimentar un habitatge durant un any.

Carril bici de nit

FONT: TRAVELER

A Lidzbark Warmiński (Polònia) s’acaba d’inaugurar un carril bici que s’il·lumina a la nit per marcar la via ciclista i aconseguir així que els trajectes en bicicleta siguin més segurs. Inspirat en un quadre de Van Gogh, el material del carril s’alimenta d’energia solar per aconseguir de nit aquest efecte lumínic tan estètic.

BRT Vitoria

FONT: EL CORREO

El Govern basc proposa, com a alternativa al tramvia de Salburua i Urtaran, el BRT (Bus Rapid Transit), un sistema de transport que es basa en l’ús d’autobusos elèctrics que disposen de carril propi i prioritat semafòrica.

Parking day

FONT: DOBLE FILA

Park(ing) Day és un microprojecte que, de manera atractiva, incita els ciutadans a gaudir de la ciutat sense cotxes, convertint les places de pàrquing en punts de lleure per als vianants i recuperant així, durant un dia, l’espai públic.

Carregadors elèctrics TESLA

Tothom coneix l’expressió “Tots els camins porten a Roma”, oi? Doncs Tesla està estenent la seva xarxa de supercarregadors per tot Europa, de manera que és possible arribar a la capital italiana des de gairebé qualsevol punt del vell continent.