Reduint la quantitat de residus que produeixes
El millor residu és el que no es produeix. Fent canvis senzills en els hàbits de consum podrem reduir la quantitat de residus que produïm.
L’AMB disposa del servei «Millor que nou, 100% vell» que fomenta que els objectes no es llencin fins que realment hagin esgotat la seva vida útil. Per això proposa activitats de reparació i renovació de mobles, roba i aparells elèctrics així com d’un espai d’intercanvi d’objectes.
A més, podràs trobar consells, trucs i recursos per reduir els residus a la llar en aquests enllaços:
https://www.rubi.cat/fitxers/documents-ok/area-de-serveis-territorials/llars.pdf
https://anavillagordo.com/compro-residu-zero/
http://opcions.org/agrada/llibres-consumir-millor/
http://www.rezero.cat/campanyes-51790/jo-soc-coco
https://www.residuonvas.cat/consells
Separant correctament els residus
Si vas a l’apartat Què se’n fa dels meus residus? veuràs que gairebé tots els residus que produïm són restes de cuina (orgànica), paper i cartró, vidre, plàstic i metall. Allà s’hi explica que aquestes restes es recullen mitjançant contenidors o amb el sistema porta a porta (en alguns municipis i barris metropolitans).
Encara que no ho sembli, la fracció orgànica és la que generem més i, si no la separem, no estarem participant correctament en la recollida selectiva. Si no disposes de cubell per separar-la a la cuina, pots adreçar-te al teu ajuntament per demanar-lo.
Si tens dubtes pots consultar aquesta web: https://www.residuonvas.cat o descarregar-te aquesta aplicació: https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.gencat.mobi.residus
Els municipis que disposen de sistemes de recollida individualitzats com la recollida porta a porta (tant per a usuaris domèstics com comercials) o els contenidors intel·ligents tenen nivells de recollida selectiva més elevats i paguen menys en concepte de tractament de residus.